Történelmi események

Kettő darab történelmi eseményt is megtapasztalhatunk.

Az első, hogy végre rászántam magam, és nem csak Tetragrammatonon keresztül üzengetek, de lám, itten vagyok személyesen az oldalon, és terveim szerint ezentúl leszek is. Bár teendőm folyton ezer, azért azt is fontolgatom, hogy saját blogot indítok, ahova hetente egyszer írnék is ezt-azt, amiről dumálhatunk - vagy csak azért, hogy fárasszam a jó népet.

A másik történelmi izé vasárnap volt - végre nem havazódtunk el, úgyhogy megjelentem az Aranytízben, de ami fontosabb, hogy megtartottuk a tavaly elmaradt találkozót, dedikálást, ami majdnem teljes létszámban meg is jelentünk. Susy Omega - hihetetlenül érzékeny, intelligens, nyitott lányt ismerhettünk meg a személyében -, és Silver Ivy - aki szintén nagyon kedves, nyílt szívű lány - megtisztelt minket a jelenlétével, és buzgón dedikálta az ezáltal rendkívüli értékre szert tett köteteket.

IceCat sajnos nem jött el: azóta kaptunk tőle levelet, s mivel ez az egész társaságnak szól, ide másolom.

IceCat levele:
..................................
Helló!

Valószínűleg fogalmatok sincs hol a fenébe lehettem, amikor a dedikáláson kellett volna lennem!
Sajnálom, az előző éjjel sikeresen lebetegedtem :(((
Éjszaka félálomban észletem, hogy ráz a hideg, de nem ébredtem fel rá időben, reggel 7re pedig már kellően lázas voltam, a gyógyszerek pedig délután 3ig kiütöttek - igaz utána sem voltam használható állapotban :((
SAJNÁLOM! Pedig még én is hívogattam ismerőseim, hogy jöjjenek el :(

IceCat
..................................
Jobbulást, IceCat, és majd a Könyvfesztiválon, vagy a Könyvhéten bepótoljuk a dolgot - nem menekülsz :-)

És nem csak azért volt príma a tali, mert összefirkálhattunk néhány könyvet, de piszok jó író-szereplő-olvasó találkozó is kialakult, amin remek kérdéseteket tettetek fel [a "hány évesek a lányok?" kivételével]. Persze az ember mindig utólag kapcsol: csak most, hogy ezeket a sorokat írom, bosszankodom rajta, hogy 1. fotóznunk kellett volna, 2. felvehettük volna diktafonnal a beszélgetést, hogy a net-en keresztül azok is hallhassák, akik nem tudtak eljönni.
Franc megeszi, így utólag.

Azt azért még el akarom itt mondani, hogy nekem az a nap kicsit szomorú is volt: aznap tartottuk az Álomfogó-csapat utolsó találkozóját. Aki nem tudná, az Álomfogósok klubja 5 éve alakult a Gergő-regénysorozatom olvasóiból az Aranytízben. 5 éve találkoztunk havonta - nyár kivételével -, és bizony Noémival, a feleségemmel így lettünk szemtanúi és kissé részesei kb. 30-50 kisgyerek felnőtté válásának. 5 éve minden nyáron együtt is táboroztunk velük, sokukkal barátok lettünk, sőt, van akivel együtt írtunk blogregényt [EzoPara - Macho Zsófi]. Szóval szomorú is volt az a nap, annál is inkább, mert még rendesen el se tudtam köszönni tőlük [szeva Solymász! - szeva Petó! - szasz Éjfél Lin!....].
És fura ez, mert az egyik teremben búcsúztak az Álomfogósok, míg a másikban a fiatal Lilith Kör bizonyította, hogy Magusocska nem akármilyen csapatot hozott össze. Remélem, veletek is lehet majd találkozni így, együtt, 5 év múlva.

Jelenleg ennyit akartam, aztán majd leszek...
HOLD.JPG

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK

Mindenkinek köszi a szülinapi üziket! Sok mosolyt nektek!!! Menő a torta, aminek a képét Mágusocska felrakta.-

a gyula az rang

A gyula az rang, magyar rang, mégpedig magas :-)
Emiatt írtam a magyar rangsorról :-)
Nem erre gondoltál?
Akkor bocs!
Ha meg a senpai a sorelem, akkor

chan – A sok japán megszólítási forma közül (amik az udvariasság szintjétől függően különböznek) az egyik. A név után teszik őket. (pl: Yumi-chan) A legbensőségesebb megszólítási forma, használata a felek között közvetlen viszonyt feltételez. Kedveskedésként is használják, és általában lányokra.

kouhai – Japán szó, a senpai ellentétje. Olyan valakit jelöl, aki ugyanazon a területen fiatalabb a beszélőnél, például az iskolában alsóbb évfolyamba jár.

kun – Megszólítási forma. Általános, mindenki által használható, fiatalokra mondják. Lányokra, fiúkra egyaránt érvényes, de a köznyelv inkább a fiúkra használja. (Ryo-kun)

san - Az általános, felnotteknek kijáró udvarias megszólítási forma. Udvariatlanság enélkül megszólítani valakit, hacsak nem vagyunk vele bensoséges viszonyban. (Mint ahogy udvariatlanságnak számít valakit csak simán a nevén szólítani, az aktuális -san, -kun, -sama stb. nélkül)

seme - A "domináns" fél a yaoi kapcsolatokban, általában magasabb, határozottabb, erősebb, mint a társa. Passzív párja az uke.

sama – Tiszteletteljes megszólítás, felnőttet hívnak így, aki rangban, korban a beszélő felett áll. (Koyasu-sama)

senpai (sempai)– Udvarias megszólítási forma azokkal szemben, akik ugyanabban a dologban előttünk járnak, pl: az iskolában a diákok így szólítják a magasabb osztályba járó társukat, munkahelyen az idősebb, tapasztaltabb kollégát. (Inoue-senpai)

sensei – Nagyon tiszteletteljes megszólítás, szó szerinti jelentése “előbb született”. Olyanokat tisztelnek meg vele, akit példaképüknek tekinthetnek, nagyon kiválóak valamiben, tiszteletet és megbecsülést ébresztenek mindenkiben. Ez a megnevezés jár az oktatóknak, tanítóknak, orvosnak stb. Nálunk is használják a keleti küzdősportok edzőinek megnevezésére, ugyanezzel a jelentéssel.

Magyarul hányat tudunk összehozni?

Köszi, dee..

A Honfoglalás című érettségi tétel miatt ebbe a témába belenéztem, de tévedtél: én ugyanis nem a magyar rangokra gondoltam, hanem a japánra ^^ (sensei, senpai, -san, -kun, -chan és a többi)
Plusz négy éve szó szerint be kellett minden egyes betűt és jelet vágni az ősi-magyar-élet témakörből, akkor a könyvtáros tanított minket. Róla elég annyit tudni, hogy ehte-magyar - az a típus, akinek Magyarország a szent, a sérthetetlen, az örök és az igaz, minden más rossz és gonosz, maga az Ördög (nekem mindig eszembe juttatta Hitlert meg az árjanémetfaj elméletét). Abban az évben a diákok 90%-a bukott történelemből, én szerencsés voltam, átcsusszantam éppenhogy-kettessel (nem kedvelt, mert angolul tanultam - az nem számított, hogy kötelező volt - és érdekelt Japán).
Ari vagy, de újat nem mondtál és picit félre is értettél.... öhm.... már ha jól látom, hogy nekem válaszoltál, és nem a cikkre ^^;

dunszt

pár rangelnevezés, ha csak ez kell :-)) (Nekem súg a Gúg -li)

A magyar méltóságnevek nagyság szerinti sorrendben:
árpád-gyula-kündü(kende)-horka(karcha)-jenő-előd-őrsúr.....
Pl. I. GÉZA az kündü és gyula volt egyszerre, mint a törzszövetség uralkodója.

László Gyula nevezetes fölfedezése, hogy az ősi „nomád rangsor”-ban a legmagasabb méltóság neve nem a névsor élén állott, hanem a közepén. A hét magyar vezér névsorában tehát a negyedik helyen. Az ilyen névsor ugyanis eredetileg a hadrendet is kifejezte, ahol a fővezér a jobb- és balszárny vezérei között, a zöm csapatai élén helyezkedett el. Az eredeti honfoglaló vezérnévsor (pontosabban a Vérszerződést megkötő vezérek névsora) negyedik helyén így a Kend, a szakrális fejedelem neve, a másik listában pedig a címe, a kende szerepelt. Csakhogy keresztény szokás szerint a legmagasabb rangú személy neve legelöl áll. A pogány kori névlistán a legelső név Szabolcs volt, s ennek megfelelően a méltóságnévsorban a címe, az előd (az elővéd vezére) szerepeit. Utána Álmos neve következett a személyek névsorában, melynek megfelelője a méltóságlistán árpád volt. Bármilyen különösen hangzik, valószínűsítettem, hogy az „Árpád”-ot is használták méltóságnévként.* E nomád rangsort úgy alakították át keresztény sorrendre, hogy a névsorokat további részükben érintetlenül hagyva, a két legelső nevet fölcserélték Álmos, Szabolcs-ra, illetve Árpád, Előd-re. Ám az „elsőt” meg még „elsőszülöttet” is jelentő Előd Árpád különösen exponált neve után is zavaróan hatott, ezért - s itt a szándékos csere a két névsor között: - Elődöt áttették a másik névsorba Szabolcs helyére, Szabolcsot pedig onnan az Előd volt helyére. Így alakult ki a két ősgesztabeli vezérnévsor elejének jelenlegi, egyrészt Anonymusnál, másrészt a krónikában megőrzött sorrendje: Álmos, Előd, illetve: Árpád, Szabolcs.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gesta_Hungarorum
http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=138&na_step=30&t=9093...

Csatlakozom

Én is csatlakozom a táborhoz - mint mindig, és otanjoubi omedetou gozaimasita, Gyula senpai :)
/magyarra fordítva: boldog szülinapotXD a senpait remélem, hogy jó módban használom, a rangelnevezések használatáról nincs sok dunsztom^^; /

Boldog szülinapot Gyula bátyó!

Boldog szülinapot Gyula bátyó!
t

Kívánságáradat

Ezúton kívánok hát erőt, egészséget, kedves feleséget, jó bort, bő termést, kiadós esőt, enyhébb időt, szép nyarat, tartalmas évet, és még sok - sok boldog születésnapot, Gyula bátyó! *széles vigyor*

N.B.Sz.K.

Nagyon Boldog Szülinapot kedves Gyula bátyó! :)
Isten éltessen sokáig!

nem úgy

na, akkor már eldöntöttem, hogy meg is nézem, hát nem éppen így. bár azt hiszem ,az még az Ice Queen-feldolgozásunkhoz lett volna, arról meg lemondtunk (nagy bánatomra) de ott az lett volna a lényeg, hogy én veszélyes vagyok a hímekre (ami amúgy is igaz, az agyukra megyek *pirul*)

stikkes

... vagy mint egy két személyiséggel bíró korcs pszichopomp :D
Hugi, te ne gondolkodj meghaláson, vagy beköplek a Diának akit te nem ismersz de nekem a fogadott anyám :D
DArkhero, nem láttam a klipet de mindj megnézem :)

Egy kicsit dilis, de nem baj...

Ebből a szempontből nagyon szeretem, hogy én magam is stikkes vagyok. A többi "nem normális" ember közé nagyon könnyen be illeszkedek (értem ez alatt: színészek, búvárok, ti...), míg a "normál" emberek felgyújtanak... Ilyen az élet... De a stikkes emberek, mindíg sokkal jobbfejek, és szóakoztatóbb táraságot nyújtanak, mint a "normálisak".

Hát kedves nővérem, örülök

Hát kedves nővérem, örülök neki.:)
Bár fájna, ha elveszíteném az ikertestvéremet...
Lehet, hogy akkor az "erőt adna" hozzá, hogy utánad menjek...:)

úgy.,..

Úgy mint a Korn - Alone I Brake-ben?

mégse két tojás

akkor ebben nem hasonlítunk (mi is a teljesen eltérő személyiségű ikrek táborát erősítjük ezek szerint?) nekem mindig volt egy ilyen vágyam, hogy színpadon vagy filmvásznon meghalni. az egyk általános iskolás előadásban sikerült is, de én úgy szeretném, hogy vissza tudjam magam nézni. ez így belegondolva nekem is fura, de így van. az együttesben, ahol énekelek, azon versenyzünk a fogadott bátyámmal, hogy melyikünk haljon meg több klipben, és az a baj, hogy nem fog engedni csak azért, mert lány vagyok, főleg, hogy terveztük régebben, hogy az egyikben sorozatgyilkos lennék, és az összes bandatagot megölném :D

Nem éppen úgy értettem...:)

Nem úgy értettem, hogy egyáltalán nem akarok meghalni, hanem volt itt szó filmforgatásról, hogy akár egyes könyvekből néhány jelenetet magunk is leforgathatnánk...
És erre utaltam...:)

kiszálltam

Kiszálltam.
Szöges gumim lett, ami nagyon sportos, csak szaga van, meg jobbra húz, úgy hogy elmegyek a szerelőhöz javíttatni.
Upgangként még kaptok tőlem egy kínai átkot: Élj tízezer unalmas évet.
Ehhez rakd hozzá a tiszavirágot, aki egy nap alatt születik, családot alapít és elmúlik.
Valamint azt a megfigyelést, miszerint egy matek doga mindig hosszabb mint a tavaszi szünet.
Szóval megint az érzékelés és a szubjektív értékelés került elő a tatyóból.

csá

jó lesz nekem ez a hely...

talán azér voltam ilyen mer most voltam másodszorra. nem baj montázsba már jobb lesz. ha nem találok magam mellé netán kísérőt megint a zanyámat viszem magammal. akkor az aranytízbe már mi se mehetünk többet?
a skatulyázás enyhén szólva szívás szegény robertnek.
ha már választani kell, az örök életről inkább lemondanék. rossz úgy élni, hogy akit szeretsz már nem él. amúgy a haláltól én sem félek, csak kíváncsi vagyok, hogy mi lehet utánna.
amúgy Iván én örülök annak, ami van csak attól félek, hogy valakinek csalódást okozok.

na melyik...

igen, Mr. Csillámvámpír lett Robertből... Lehet, hogy ezzel most rengeteget kaszál, de hosszú távon szerintem inkább szívás (és nem épp vérszívás) lesz neki ez a szerep, mert egy ennyire népszerű film után, mint a Twilight és folytatásai, szerintem képtelenség kitörni ebből a skatulyából, pedig talán több van benne, mint az "erőletetetten titokzatos szépfiú" karaktere. Persze ez csak magánvélemény, aki nem ért egyet, fejbevághat sodrófával egész nyugodtan.

A film végéről pedig annyit, hogy én nem félek tőle. Legfeljebb attól, hogy olyan korán lesz vége a filmemnek, hogy semmi izgalmas nem lenne benne, mert azért legyen már eredetibb, mint az a romantikus horror, aminél most tart... Mindenesetre annak azért örülök, hogy nekem ilyen beilleszkedési problémáim nincsenek (vagy még nem utáltok eléggé ahhoz, hogy közöljétek velem? :P) Jó, tudom, az meg már beteges néha, mennyire hamar tudok oldódni új társaságban. Valamit még akartam és nem jut eszembe... ez gáz... mindegy. Várom már a hétvégét.

olyan egysíkú vagy :-(

Olyan egysíkú vagy :-(
Nincsenek ötleteid?

  • Reinkarnáció?
  • Örökélet?
  • Vagy ha számítógépes geek vagy, akkor cheat kód,
  • esetleg újraindítás?

És egyébként is Dumbledore szerint a halál nem ijesztő. Nem más a pallérozott elme számára, mint ...

(Robert Pattinson esetében, akit a HP sagából kiírtak, egy vadonat új sorozatban lett superhős. Melyikben is?)

:)

Köszönöm (akár Barbi nevében is)!
Viszont én nem szeretnék a mi 'filmünk' végére meghalni, ha nem baj:)

Na de gyerekek!

Kedves Barbi és Bittersweet!

Ott a helyed, ahol te annak érzed. Ez a TE döntésed!
Mi szeretünk titeket (még titeket is, bár nem szeretem a ti-mi -zést, mert helyből elválaszt).
Szóval mély levegő, és aztán gyere legközelebb hozzánk, és fogalmazz úgy, hogy mi megyünk, sőt mi összejövünk, és ha megöregszünk, akkor majd mi összemegyünk.
Mindannyiunknak vannak gyenge és olykor nehéz pillanatai, időszakai. A Harry Potter és a tűz serlege DVD extrái között van pár riport a fiatalokkal. Egy már összerázódott csapatba (három film) kerül be néhány új szereplő, és a film végére ők is odatartozónak érzik magukat. Robert Pattinson (alias Cedric Diggory) pl. elmondja hogy korban sem érezte idevalónak magát (idősebb), de semmi problémája nem volt - a kezdeti félelmén kívül. A film végére ugyan meghal, de az benne van a pakliban, meg a forgatókönyvben.

Szeintem is jó ötlet lenne ez

Szeintem is jó ötlet lenne ez a táborozósdi. Az elmúlt éjjelek egyikén erről volt álmom. És állati volt. Csak kár, hogy ha valóban "megrendezésre kerülne" akkor sem lehetnék ott...

Barbi, ha ez megnyugtat, én sem nagyon találom köztük a helyem:)

OK. Akkor viszünk ollót!

OK. Akkor viszünk ollót!
Tehát lesz egy tábla "Itt a barbi helye" felirattal, lesz egy "Borító", akkor a kettőt szerteszabjuk ollóval, és csinálunk belőle egy montázst. Ha jól sikerül, akkor ellejtjük rajta a "manók táncát".
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Sokaknak probléma, hogy megtanuljanak annak örülni, ami van!

helyemet keresem

a táborozás szerintem is jó ötlet lenne....
bár ne vegyétek zokon, valahogy még mindíg nem találom a helyem köztetek, s ezért nem ti vagytok a hibásak, hanem én magam. majd megfogadom Iván ötletét és egy táblára kiírom, hogy "ez a bari helye" nem tehetek róla, gátlásos típus vagyok.

fogalmam sincs, ezt most miért írtam le, de jobban érzem magam tőle.
Iván, kész a borító... ha minden jól megy talán montázsba megmutatom.

Egy szösszenet.

Gyulabá én is ugy látom hogy olyat adott és adhat a fiataloknak ami egy életen át elkíséri őket és biztosan segít abban hogy megállják helyüket.
A Lilith kör pedig egy olyan csapat akik külön külön is érdekes, izgalmas emberek de együtt... Úgy vélem a közösség mely kialakult és kialakulóban van önmagában egyedi és pórolhatatlan, hiszen sokunk úgy véli rá bármikor lehet számítani. Ez így van jól szerintem. A táborozáshoz nekem sok kedvem lenne és ha van lehetőség mennék.

Tisztelettel: Rexlarux Delecroa (Dandelion)

:$

Tudom, hogy nem lehet egy elveszített társaságot pótolni, de azért remélem, valamilyen szinten mi képesek leszünk enyhíteni a veszteséget :$ És tök jó, mióta feloszlott a Gyöngyvér, nem éreztem magam ilyen jól egy társaságban sem ^^

Öröm.

Örülök,hogy mindez elindult,s még nagyobb öröm hogy kialakult egy ilyen csapat.Bár nem tudtam megjelenni legutóbb(s egy ideig nem is nagyon fogok tudni),jólesett(ha lehet hinni a pletykáknak) hogy hiányoltak.A táborozás,s ehhez hasonló ötletek jól hangzanak.Az Álomfogók miatt pedig ne légy szomorú Gyula Bátyó szerintem,hiszen ha ilyen lelkesen járkáltatok össze,akkor olyasmit sikerült adnod Nekik,amit sohasem felejtenek el:)Köszönöm Klauéknak hogy kértek aláírást,s köszönöm hogy aláírták a kis lapot:)szebb napokat,darkhero

Szia Gyula!

Jó a csapat, nekem ebben csak annyi az érdemem, hogy nem telepszem rájuk, hanem hagyom őket önállóan gondolkodni - létezni.
Ha szabadnak érezhetik magukat (azért milyen jók Ithrion csoportképei,amin ez látszik, ugye?) akkor a gondolat szabadsága komoly rásegítés a gondolat mélységéhez?
P+1.jpg
A másik csapat is jó, ez is jó, és lesz neked még harmadik csapatod is, ahova a nagy Clau hozza majd a kis Claukat, ahogy Barbi idehozta a zannyát, aki (véleményem szerint) még jól is érezte magát közöttünk.
Tábor? Tea bográcsban? Ötletet adtál ... Szerintem egy kondér Lapsang Souchong illata elzavarná a szúnyogot vérmedvéstől .