ELMENT EGY BARÁTOM

Elment egy barátom, egy író, aki szerénységével, csendes szavával, mosolyával és bölcsességével a magyar irodalmi élet egyik legcsodálatosabb alakja volt. ELHUNYT BÉKÉS PÁL.

bekes-pal-266x300.jpg

Most kaptuk a hírt, hogy Pali elment. Tudtuk, hogy nagyon beteg, hogy Debrecenbe jár gyógykezelésre, és azt is, hogy tartja magát, küzd, nem adja fel. Nem is illett volna hozzá, hisz ő írta a Félőlény c. regényt, ami a meseregények közül a legtökéletesebben, szeretettel, de precíz könyörtelenséggel mutatja be azt a világot, ahol élünk. És ő írta a Minorka Vidort, meg a Kétbalkezes varázslót, no meg a Bölcs hiánypótlót, aki - legyen bármilyen jó a szakmájában - Palit nem pótolhatja. Ő találta ki, hozta Magyarországra a Nagy Könyv rendezvénysorozatot, és volt a nemzetközi gyermekirodalmárok szervezetének, az IBBY-nek is elnöke. És ami számunkra, Noémi és az én számomra örök és csodás emlék marad: imádta az őzpörköltet, amivel egyszer fogadtuk, s amit évekkel később is minden irodalmi rendezvényen felemlegetett, mondván: ha egy író jót akar enni, hozzánk jöjjön vendégségbe.
Már megint elveszítettünk egy nagy írót. Olvassátok a könyveit, hogy legalább így köztünk maradjon.

Isten veled, Pali!

igen

Fáj a hiánya, de attól élünk, hogy érzünk.
Amit itt hagyott annak egy része csak az írásai, ami nincs ott, az a személyisége, amit te is említesz. Amíg emlékszünk rá, addig velünk van. Őzpörkölt. Áfonyamártással. A kétbalkezes varázslót egy csapattal elbáboztuk. Tűzijáték mellett. Óriásbábként. Óriási emlék.