7. Magyar Képregényfesztivál

LAMELOS1.jpgA 7. Magyar Képregényfesztivál bemutatja a Holland Képlegények kiállítássorozatot.

Lamelos + Stark

A Lamelos alkotócsoport (NL) és Stark Attila (HU) kiállítása

A Lamelos csoport és Stark Attila kiállításán a művészek önálló művei mellett a helyszínen, közösen készült munkák is bemutatásra kerülnek.

A Lamelos képregénykollektíva 1997-ben alakult Aleks Deurloo, Jeroen Funke, Boris Peeters és Sam Peeters képregényrajzolók részvételével. A négyes csapat, amelynek tagjai a kampeni művészeti akadémiáról ismerik egymást, nagy népszerűségre tett szert ünnepségeken, fesztiválokon és partikon való megjelenései révén. Almának vagy robotnak öltöznek, a Csillagok Háborúját vagy épp középkori mirákulumot adnak elő.
Emellett képregényeket is rajzolnak. Ők alkották meg Kaasheld & Poephoofd (Sajthőst és Kakifejet), a legnagyobb holland képregény duót az illusztris Tom Poes és Ollie B. Bommel óta. Időközben négy rész jelent meg a sorozatból, az utolsó – a HELP! – pedig szöveg nélkül (persze a „help” szó kivételével). Munkájuk jelenleg a legfrissebb holland képregények közé tartozik: abszurd, szabad, vidám és színes.
Budapesti bemutatkozásuk során munkásságuk teljes spektrumát szeretnék felvonultatni, bemutatva a különböző technikákat rajzban, festményeken, nyomatokon és hímzéseken. Korábban Ausztriában és Spanyolországban ismerkedhetett meg a nagyközönség színpompás munkáikkal, melyeket fantáziaállatok és robotok népesítenek be.

http://www.lamelos.nl, http://nl-hu.blogspot.com

Stark Attila tervezőgrafikus festőművész, street-art aktivista mögött számtalan magyar és külföldi kiállítás áll. Belső kényszerből fest, szereti a majmokat, grimaszokat és a mozdulatokat, mindenféle húst, a levegőt, a zsúfoltságot, és mindennek a fordítottját is. Viszont a kategorizálást nem.
Képi világát a városi lét, a szubkultúra szimbólumvilága és az általa teremtett figurák határozzák meg. Expresszív gesztusok és rajzos elemek összefüggése alkotja képeit, melyek magyar és idegen nyelvű kommentárokkal és megjegyzésekkel kiegészítve vicces, irónikus, önreflexív munkákká válnak.
A Roham bár programjainak, fesztiválok és zenekarok plakátjait készíti, és ő a megalkotója a Kulo City-nek, amely a bulik, a lelkesültség és a letargia ezredfordulós Budapestjének lenyomata, 2007-ben könyv és film változatban is megjelent.
A holland Lamelos csoporttal közös kiállításán főképp grafikai munkáiból láthatunk válogatást.

http://kulocity.com

A kiállításhoz kapcsolódva április 21-én csütörtökön 18 órától a helyszínen rendezett Képregény Kedvelők Klubjában a közönség személyesen is találkozhat Stark Attilával.

A kiállítás virtuálisan is folyamatosan követhető a kArton galéria Facebook oldalán, valamint a Lamelos csoport blogoldalán

http://nl-hu.blogspot.com
A Lamelos alkotócsoport (NL) és Stark Attila (HU) kiállítása 7. Magyar Képregényfesztivál keretében bemutatásra kerülő Holland Képlegények kiállítássorozat további állomásai:

Marcel Ruijters kiállítása a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7. http://www.kossuth-klub.hu április 20 - május 4-ig látogatható. Megnyitó: április 20. 19 óra.

Striptip a Lofficeban (1061 Budapest, Paulay Ede u.55. (http://www.loffice.hu)). A kiállítás időtartama: április 29 - május 20. A megnyitó április 29-én 19 órakor lesz.

A TYPEX kiállítás a Rohamban (1061 Budapest, Vas u. 16. (http://www.roham.hu )) április 20 - május 7. –ig látogatható. Megnyitó április 20-án este 9-kor .

A 7. Magyar Képregényfesztivál a Dürer kertben (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. http://durerkert.com ) , április 30-án szombaton 10 órától.

Mindenkit szeretettel várunk!
kArton

Bővebb információ:

kArton galéria és múzeum
tel: 472-0000 fax: 472-0001

info@karton.hu http://www.karton.hu

éldekesek a képlegények

Tényleg éldekesek a képlegények, de én maradok a Naruto mellett :)
A közösségi megmozdulásaikat díjazom (Kis Erzsitől a Vidám Vasárnapig akadnak együttes projektjeik), de Gustibus ...