Az ördögűzés egyidős az emberiséggel

Horrorfilmbe is beillenének azok a hisztérikus rohamok, amiket olyan emberek produkálnak, akiket állítólag megszállt az ördög. Az áldozat görcsösen rángatózik, nyáladzik, miközben megmagyarázhatatlan erőt sugároz. Őket hivatásos ördögűzők szabadíthatják meg a gonosztól egy 27 oldalas szertartás alapján, amelybe akár bele is halhat a páciens. A jelentkező tünetek azonban súlyos betegségekre is utalhatnak, amelyekre igenis létezik tudományos magyarázat, sőt, terápia is. Ehhez azonban már nem ördögűzőre, hanem belgyógyászra vagy pszichiáterre van szükség.

Régen Isten kegyeltjének tartották őket, ma pedig a gonosz megtestesítőjének. Ők azok, akiket állítólag megszállt a Sötétség Fejedelme, vagyis az Ördög. Olyan emberek, akikről soha senki sem tudja, hogy tényleg bennük van-e a Sátán, vagy csak egyszerűen betegek.
Sok-sok ezer évvel ezelőtt - az egyház tanítása szerint - Lucifer, azaz a fényhozó a legkiválóbb és a legszebb angyal volt. Ám Isten trónjára tört, ezért kiűzték a Paradicsomból. Azóta ál a bosszút az emberiségen.
exorcis.jpg
„Az ördögűzés egyidős az emberiséggel. Az embert megszálló gonosz lélek több ezer, több százezer éves múltra nyúlik vissza” - mondta Horváth Pál vallástörténész.
A vallástörténész szerint a különböző népek a Gonosz jelenlétével magyarázták a furcsa eseményeket. A rossz időt, a betegséget, a természeti katasztrófákat és azt is, hogy ha valaki nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően viselkedett. Most nézzük meg, kibe bújhat bele az Ördög, milyen hatással lehet ránk és mit lehet ellene tenni. Ha tényleg létezik egyáltalán.
Egy apró romániai faluban, Virsányiban minden pénteken furcsa hangok szűrődnek ki a helyi ortodox templom falai közül. Reggel kilenc órakor kezdődik az a furcsa szertartás, amit lehet, hogy csak mi találunk szokatlannak. A helyiek a szokásos heti ördögűzést várják. Ekkor még senki sem tudja, hogy a megjelentek közül kiben lakozik az Ördög. A helyi pap furcsa imába kezd, amit a gonosz nem képes eltűrni, így, akiket megszállt, azok idővel összeesnek. Először egy 20 év körüli fiú. Hamarosan máshol is elájult valaki, egy középkorú nő.
A pap a hívők segítségével lefogja az ilyenkor – állítólag – földöntúli erővel rendelkező megszállottat, majd mintegy félórányi próbálkozás után sikerül belőle kiűznie.
„Akiben benne él a démon, az demonopátiás. Ez egy betegség, olyan, mint az elmebaj, az epilepszia. Ez ellen csak egy orvosság van, az imádság és az ördögűzés” – mondta Filimon Vasile ortodox pap.
A világon évente becslések szerint legalább 10 ezer ördögűzés történik. A legtöbb Afrikában, Dél-Amerikában és Kelet-Európában.
Idén nyáron Romániában ördögűzés közben meghalt egy apáca. A fiatal nőt 3 napig egy kereszthez láncolták, száját betömték. Az éhezéstől kómába esett, szívinfarktust kapott és meghalt.
- A templomba zártuk, mivel elmebajos volt… - mondta Márta nővér.- Nem kellett volna orvoshoz vinni? – kérdezte a riporter.- Mi ördögűzéssel gyógyítunk. Isten akarat volt, hogy meghalt.- Megszállott volt?- Igen.
Magyarországon minden évben 8-10 emberből űzik ki a gonoszt. Villás Béla nem pap, mégis 15 éve folytat ördögűzést. Amit – elmondása szerint – a Fidzsi-szigeteken tanult meg az ottani sámánoktól. Egyszer egy budapesti fiatalember kereste fel, mert úgy érezte, démonok tartják fogságban.
„Brutális volt, amit a testével levágott. Tombolt, tobzódott, csavarta őt” – emlékezett vissza a történtekre Villás Béla.
ordoguzes.jpg
A Sátán létezése mindenkit foglalkoztat. Nem csak az embereket, hanem Hollywoodot is. A nagyközönség 1973-ban láthatott először ördögűzést a filmvásznon, azóta egyre másra születnek a Gonoszt bemutató filmek. Néhány napja játsszák Magyarországon a legújabb hollywoodi szuperprodukciót, amely egy igaz történetet dolgoz fel.
A film a 19 éves Annelise Michel, egy Németországban élő lánynak az életét meséli el, akit megszállt az Ördög. És aki belehalt az ördögűzésbe. A diáklány 1976-es halála óta valóságos zarándokhely lett a sírja.
A filmben – akárcsak annak idején Németországban – orvosok és az egyház csapott össze. Eldönteni az eldönthetetlent, hogy Annelise Michel az Ördög által megszállt személy volt-e, vagy csak egyszerű elmebeteg. Ez a kérdés már évszázadok óta vita tárgya az ördögi befolyást hirdetők és az azt ellenzők között.
A betegség felismerését egyébként már egyetemen is tanítják: sokszor ugyanis epillepszia, vagy elmezavar vezet a megmagyrázhatatatlan jelenségekhez, amit sokan az ördögnek tulajdonítanak.
Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes rendszeresen végez - úgymond - Ördögszabadító szolgálatot. Ő szintén látta a filmet, amin - elmondása szerint - jól szórakozott. A valóság ugyanis néha még a horrorfilmeknél is sokkal ijesztőbb.
„Ezek csinált jelenetek. A valóság rácáfol és néha kegyetlenebb lehet, és abból nem mindig úgy van szabadulás, ahogy a filmekben” – mondta a szerzetes.
A jezsuita pap szerint a démoni megszállásnak különböző fokozatai vannak, ezért ördögűzésből is több fajta létezik. Bármilyen meglepő, ilyen például a szenteltvíz érintése, a házszentelés, a kenyéráldás, sőt, az is, amikor egy anyahajót szentelnek meg vízrebocsátás előtt. De visszatérve a beteg, vagy megszállott kérdésére, a szerzetes szerint pontosan érezhető a különbség.
„Amikor egy betegségnek olyan körülményei vannak, amelyek nem kiszámíthatatlanul okoznak kisebb-nagyobb kárt másoknak, hanem következetesen okoznak károkat, megkínoznak másokat, direkt okoznak rosszat másoknak, akkor az ilyen jellegű betegségekben fel kell tételezni, hogy a rossznak a jelenléte nem csak egy következményszerű rossz, hanem aktív rossz” – mondta a szerzetes.
Erről azért egy pszichiátert is megkérdeztünk:
„Csak mi másképp magyarázzuk. Nem ezt mondjuk, hogy valójában megszállta egy démon, hanem van az egész világ minden kultúrájában egy jellemző betegségtípus, amely az adott kultúra épp úgy magyaráz, hogy démon szállta meg” – mondta Dr. Unoka Zsolt pszichiáter.
A pszichiátria szerint az ilyenfajta betegségeket egyértelműen genetikai sérülések, stressz, vagy környezeti hatások okozzák és semmi esetre sem az ördög. Vagyis úgy tűnik, az álláspontok egy csöppet sem közeledtek egymáshoz, és ez így van már évezredek óta.
pap es ordog.jpg
„A gonosz témája örök téma. Nem arról van szó, hogy még mindig, hanem magától érthetően téma. És téma mindaddig, míg az ember él. Hiszen itt nem a Sátánról van szó, abban a népmesei értelemben, hogy a patás, hosszú szarvakat viselő gonosz, hanem arról a kérdésről, hogy miért van a rossz a világon. És mi ez a rossz!” – mondta a vallástörténész. A Sátán létezésére kézzelfogható bizonyíték eddig még nem került elő. Ennek ellenére szinte mindenki fél tőle. A hívők egész életükben, a hitetlenek pedig legfeljebb akkor, amikor bemennek őt megnézni a moziba.

Forrás: http://www.rtlhirek.hu/cikk/101959
Fókusz - Jász Zoltán
2005-12-10