TALÁLD KI

Engedélyt kaptam, hogy feltegyek két fotót. Találjátok ki, a képeken épp kivel vacsorázik Gyula bátyó.

AMI A VACSORÁN TÖRTÉNT

Rendben, akkor ne csigázódjunk tovább (bár úgy tűnik, nem sok látogatót vetett szanaszét a kíváncsiság), hanem jöjjön a két fenti kép sztorija.

A fotó egyébként két éve készült, és ha érdekel benneteket, és persze elegen rájöttök, ki van a képeken, s ezt beírjátok a hozzászólásba, akkor leírom, mi történt ezen a vacsorán, miért jött létre, hol és mi lett az eredménye. Tehát a képek ---

DARREN 2_0.JPG

És a másik, ami segít megfejteni a rejtvényt.

DARREN 1_0.JPG

AMI A VACSORÁN TÖRTÉNT

Rendben, akkor ne csigázódjunk tovább (bár úgy tűnik, nem sok látogatót vetett szanaszét a kíváncsiság), hanem jöjjön a két fenti kép sztorija.
Kerek két évvel ezelőtt történt, hogy Shan úrfi vámpírtörténetei csúcsra jártak itthon, és az egész világon. Méghozzá joggal, hisz nagyon fordulatos, izgalmas, olvasmányos és szórakoztató történetek, melyek olyan világba vitték az olvasót, ami eredeti, és nem unalmas klisék ismételgetése. Ráadásul, bár a sötétség birodalmába leshettünk be általuk, mégse kellett, hogy felforduljon a gyomrunk, ahogy az sajna Shan úrfi következő, démonos sorozata miatt számtalanszor megtörtént. Magánvéleményem persze, és lehet vele vitatkozni, de a démontörténetek öncélú, "csak a buli kedvéért" gusztustalankodása, és a burleszkbe illő démoni figurák miatt én a harmadik kötet után feladtam, és nem vettem meg a többit.
De vissza a vacsorához. Gyula bátyó akkoriban megtudta, hogy Shan úrfi Magyarhonba érkezik, s mivel ő maga is szerette a vámpírsorozatot, úgy gondolta, szép gesztus volna, ha meghívná vacsorázni a fiatal írót. S valami más is járt a fejében, méghozzá egy gondolat, ami egyik pillanatról a másikra vágott bele, és ezért úgy tűnt, több, mint egyszerű ötlet - inkább sugallat. Így magyarázta nekem: "Olvastam a vámpírtörténeteket, és lépten-nyomon, sorról-sorra az az érzésem támadt, hogy ezzel a sráccal nagyon egy ritmusra jár az agyunk. Úgy tekeri-csavarja a történetet, ahogy én tenném, ezért mintha az öcsém lett volna. Az ember pedig, ha teheti, szívesen találkozik az öccsével, sőt, tán még többre is vihetné az egyszerű találkozásnál."
Így aztán Gyula bátyó felhívta a Móra Kiadót, s szólt, hogy ha ők is egyetértenek, szívesen meghívná Shan úrfit vacsorázni, s tán még valami, a kiadónak is kellemetes dolog alakulhat ki a találkozásból. Akkor volt épp a Tavaszi Könyvfesztivál, s Gyula bátyó is több helyen dedikált. A Kongresszusi Központban látta a kígyózó sorokat, s hallotta, hogy az a sok srác mind Shan úrfira vár. Oda is köszönt, bemutatkozott, hogy ő lesz az az író, aki estefelé vacsoraasztalhoz várja az ír vendéget.
Aztán estefelé át is ment a feleségével és sofőrjével a Mamutba, s hát ott is akkora sor állt a könyvesbolt előtt, hogy a szomszédos üzletek vezetői panaszkodtak, mivel a vásárlóik nem tudtak bemenni hozzájuk [nem a fenét]. Igen, a Mamutban is Shan úrfi dedikált, vagy két órán át --- s talán épp ez az eszelős siker lett a baj forrása, mert a nagy dicsőség könnyen meghülyít bárkit.
Szóval végül találkozott a két író, de a vacsorából semmi nem lett. Az étterembe beülve ugyanis Shan úrfi a kísérőjén keresztül!!!!! közölte, hogy ő nem éhes, hanem inkább visszamenne a szállodába. Közben behörpintett egy korsó sört [egészségére], s bár Gyula bátyó próbált vele beszélgetni, ő csak tőmondatokban morrantott egyet-egyet. Gyula bátyónak azonban volt egy gondolata, amit még mindig jónak tartott, hát legyintett a vacsorára, és belevágott - azt találta ugyanis ki, hogy mi volna, ha Shan úrfi és ő közösen kitalálnának egy történetet, aminek két főszereplője van, s a sztorit hol az egyik, hol a másik mesélné fejezetenként. Maga a könyv pedig ugyanazon a napon jelenne meg Angliában és itthon, hirdetve, hogy egy ír és egy magyar író alkotta és ez tök jó, mert két kicsi nép, két klassz író, és milyen frankón össze tudnak dolgozni, stb.
Shan úrfi félfüllel meghallgatta a dolgot, majd legyintve ennyit mondott: "Én nem dolgozom senkivel."
Gondolta Gyula bátyó: ok, ez érthető, mert van ilyen, semmi gond, ugrott az ötlet, nem katasztrófa [pedig micsoda könyv lehetett volna belőle, a francba!!!]. Ezután viszont olyasmi történt, amitől azóta forog a gyomrom, amióta először hallottam: Gyula bátyó elővette a Gergő és az álomfogók első fejezetének angolra fordított példányát, és Shan úrfi elé tette, majd ezt mondta: "Tudod, én elolvastam tőled 12 kötetet, a vámpírtörténeteket, és nagyon szerettem őket. Te sajnos nem olvashattál tőlem semmit, mivel eddig csak németre fordították a könyveimet, de direkt a kedvedért leforditattam egy fejezetet az eddig legsikeresebb regényemből, amit ajándékba adok neked, hogy tudd, én hogyan írok."
Erre Shan úrfi felvette a dossziét, majd rá se nézve, Gyula bátyó felesége elé dobta az asztalra, és azt mondta: "Nem érdekel."

Nos, biztos vagyok benne, hogy aki szereti Shan úrfi történeteit, annak ez a sztori mellbevágó - nekem is az volt. Nem ilyennek képzeltem el ezt a mosolygós ír srácot [aki egyébként a fenti képeken mosolyog, de a jelenlévők elmondták, hogy amikor nem fotózott senki, akkor folyamatosan komor képet vágott - úgy látszik, már ő is megtanult vigyorogni a kamerának], de a siker bárkiből bunkót tud varázsolni.

Gyula bátyó egyébként azóta is bírja őt, és azzal mentegeti, hogy biztos fáradt volt, hisz egész nap dedikált.
Háááát..... Nem tudom.

Oda se neki!

Lehet, hogy tényleg csak a kameráknak tud mosolyogni...Bár nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen legyen. Amikor találkoztam vele (eddig háromszor), már a második alkalommal tudta a nevemet, pedig csak egy szimpla magyar rajongó voltam. (Na jó. Talán egy csöppet lelkesebb voltam, és ugráltam meg ilyenek... de azért jól esett, hogy emlékezett rám.)
Mindenesetre megdöbbentő, ami Gyula bátyóval történt. *kiborul*
Én nem érzem úgy, hogy hasonlóak lennének a könyveik... valójában a démonos-másik világos szál( a démonsorozat szerintem is gyengébbre sikerült, mint a vámpíros), és a fiatal főszereplő az, ami összekötheti őket. De stílusában, mondanivalójában...és úgy lényegileg egészen másnak éreztem őket.
Visszatérve: ha Darren tényleg így viselkedett, akkor legközelebb mikor látom, nem kap tőlem puszit. Rajzot sem. (Micsoda büntetés... muhahahaha)

...

Huhhhhh.
Nem olvastam még könyvet az írtől, de tervezem. Ez azonban elgondolkodtat...

Meglepő

Ez elég meglepő. Én sem gondoltam volna Shanről ezt. Nekem ő az egyik kedvenc íróm...Hát borzasztó holy ilyen ember valójában...
Szomorú.

Egyszerűen bunkó és kész

Egyszerűen bunkó és kész! Ez ellen nem túl sok mindent lehet tenni...
Utálom az ilyeneket...
Pfff...
Lehet, ezentúl nem sok Daren Shann könyvet fogok olvasni...
Egyszerűen elment a kedvem ettől a disznó írótól!
Tervbe volt véve, hogy olvasok egynéhányat, de most már igazán mondhatom: "Nem érdekel."
( Csak hogy az ő szavaival éljek... )
Üdv néki, ír parasztnak...
Ella

sok?

Hogy mennyi a sok eladott könyv, fene tudja. Mivel a könyvszakmában dolgozom, vannak híreim olykor, s nem is sértek üzleti titkot, ha elmondom: Shan első, vámpíros sorozata közepes siker volt, ha az eladott példányszámot nézzük. Mikor első látogatásakor minden dedikálásán kilóméteres sorok álltak, a Móra kiadónál dolgozó barátom tátott szájjal nézte, és nem értette, honnan került elő ennyi olvasó, mert - mint mondta - "Negyed annyit se adtunk el belőle, mint amennyit Böszörményi könyveiből a másik kiadó". Vajon akkor hogy történhetett, hogy Shan asztala előtt kígyózó sor állt, Gyula bátyóé előtt meg csak a szokásos? A válasz egyszerű: a tinikben is benne van már a sznobizmus démona - ha az író külföldről, főleg angol nyelvterületről jön, akkor "menő" dolog elmenni a dedikálásra, de ha "csak" magyar...
A démonos sorozattal azonban a Móra alaposan befürdött. Az első kötetet még akkora példányszámban adták el, mint a vámpírosokat, de a második kötet már jóval kevesebb olvasót érdekelt. Szóval a "sok" nagyon relatív.
Viszont a hozzászólásoddal teljesen egyet tudok érteni.

hmm...

én csak a démonos sorozatot olvastam (a vámpírosból a 2. kötettel kezdtem, de nem jött be), és az nekem tetszett.
akkor ezt még nem tudtam. sőt. semmit sem tudtam az íróról.
amit Gyula bátyóval tett, az nagy bunkóság volt, és lehet akármilyen jó író, ha emberileg egy nagy nulla, egyszerűen nem olvasom el több könyvét. leírta magát. (az író leírja magát, pff xD)de komolyan. nem hiszem, hogy ezt bárki megengedhetné magának.

???

"Ne ítélkezz", érdekes címet adtál.
Én úgy gondolom, hogy ezt előbb a "kedves" írónak kellett volna tennie, vagy épp nem tenni, amikor egy mozdulattal eldobta Gyula bátyó könyvét.
Persze, tényleg lehet jó író, ez esetben, nem nyilatkozhatok, mivel nálam ezzel elvágat magát, de a viselkedés az ami meghatározza az embereket szerintem, és ez elég sokat elmond róla. Valahogy nem tudnék egy olyan könyvért pénzt kiadni, aminek az írója gyomorforgatóan viselkedik.

ne ítélkezz

Attól, hogy valaki egyszer - ne adj isten többször, rosszabb esetben mindig - tahó, bunkó módon viselkedik, attól még lehet fantasztikus író. Kérlek ne a viselkedése alapján ítéld meg azt, hogy érdemes-e elolvasni Darren könyveit.
Szerintem a Démonsorozat sem rossz, bár kezdem úgy érezni, hogy ezzel csak én vagyok így ... vagyis akkor ki az a sok ember aki megveszi a démonos könyveket rajtam kívül ... ?

egyetértek.a vámpíros könyvei

egyetértek.a vámpíros könyvei jók, szerintem kisebbek is nyugodtan olvashatják. a démonos tényleg gyomorforgató. tetszett,de hiányzott belőle valami.

olvasás

Az tény, hogy Shan úrfi reakciója bunkó volt, de a vámpír sorozata azért még nagyon jó, szórakoztató, ötletes, és a végén akkora csavar van, hogy le kell venni előtte a kalapot. Nézd, elég sok író tud tahó lenni, ha magánemberként van jelen valahol, s én nem is mentegetem, de a fent említett könyvei tényleg jók - a démonos sajnos nem, mert az egyszerűen csak gusztustalan, de azért az első sorozatot ajánlom mindenkinek.

???

Ez hulla nagy bunkóság. Nem olvastam Shan könyveit, de véletlenül sem fogom.

No comment. Csak saját magát

No comment. Csak saját magát járatta le ezzel a tuskó viselkedéssel. Én teljesen le vagyok döbbenve.

K*va jó könyv lehetet volna,

K*va jó könyv lehetet volna, ha Shan nem ilyen "fáradt"!!!!!!! De aki bunkó haljon meg!!!!.......Na jó azt azért ne, de ez akkor is köcsögség!!!!!!! Pedig milyen jó könyvei vannak.....

ez az ember enyhén szólva

ez az ember enyhén szólva bunkó volt. Eddig szerettem, de nmost nagyon megutálam. Hogy viselkedhet így valaki?? Ez undorító szerintem.

...

Amikor olvastam, hogy előveszi a Gergőt, már mondogattam magamban, hogy ne csináld, ne csináld.
Háát... érdekes... Elutasítani lehet udvariasan is...
Nem is nagyon tudok mit hozzászólni.

:S

Erre nem tudok, mit mondani, vagy inkább nem nagyon akarok, mert az nem lenne éppen ideillő. De azért annyit megjegyzek, hogy terveztem, hogy megveszem a könyveit egy ideje, de ezek után én nem fogok pénzt költeni, hogy egy ilyen ember könyvei olvassam. Aki másokkal így viselkedik(nemcsak azért mert az egyik kedvenc írómmal) az nem érdemel tiszteletet. Szerintem a tehetség nem abban áll, hogy mások előtt "hangzattatom", hogy én aztán az vagyok, s mások nem is érdekelnek, hanem épp abban, hogy odafigyelek másokra, érdeklődöm mások munkája iránt, és anélkül nem tesz ilyet, hogy el sem olvasom azt, amit direkt neki készíttettek...

Az ember nem gondolná h így

Az ember nem gondolná h így viselkedik valaki h ha vendégségben van. Elvégre itt ő volt a vendég ráadásul egy sokkal tapasztaltabb író vendége. Én ha ilyen fiatalon ilyen híres lennék mint Shan, akkor repesnék a boldogságtól, h nekem megadatott az ami másoknak nem. Elvégre úgy senki nem kezd el történeteket, könyveket írni h híres legyen. Az ilyen embereknek ott a megasztár. Az írók azért írnak,hogy megosszák másokkal a gonolataikat. Vegyük példának Rowling-ot. 6 évesen írt az első történetét. És ezt azér írta, hogy mások tudtára adja hogy ő igenis szereti a nyuszikat. Shan úrfi meg a tudtunkra adja, hogy igen "érdekes" fantáziája van, de külső alatt a lelkét már fölzabálták a démonok. Lehet h mint író jókat alkot, de mint ember nem túl ,eggyőző személyiség

mentség

Sziasztok!

A bunkóságra nincs mentség! Mikor lett volna hajlandó őnagysága "tárgyalni" bármiről is, ha kiadó v. ügynök, v. ügyvéd keresi meg? Egy kocsma neki már snassz???

Remélem, egy szép napon rádöbben, hogy viselkedett. A könyveit nem olvastam, és ezek után nem is fogom....

B

Heeh?!

Ez nagyon... illúzióromboló. Micsoda bunkó... -__-"" Még ha fáradt is, azért... Az ilyenek nem érdemlik meg, hogy Gyula bátyóval könyvet írjanak!
Na, a dühös kifakadás megvolt... Azért szerintem nagy duzzogva továbbra is olvasom a könyveit, de ez most nagyon szíven ütött.

hogy a vámpír rúgja meg...

Azért ezt és így én sem vártam volna...
Az előbb még volt a fejemben jó pár szó, amit leírtam volna, csak most minden hirtelen elillant. Épp hülye dolog most a fáradtságra fognom, de talán tényleg úgy van... Holnapra összeszedem magam és mást is leírok... de valahogy első felháborodásomat is ki kellett fejeznem...
Pedig jó könyv lehetett volna... és elsősorban nem is Shan úrfi miatt...
...
Engem érdekelne az az első fejezet.
...
Ha a Tetragrammaton panaszkodik az oldallátogatók érdektelensége miatt, akkor fűtsük be a mozdonyt. Hehehe... Én akár holnap kezdhetem is; el is kezdem...

nyugi

Nyugi, hamarosan lesz bővebb beszámoló a dologról, addig türelem.

csak nem Darren Shan??? :D Na

csak nem Darren Shan??? :D Na mi volt? Mi volt, mi volt?????? :D:D:D

ÁÁÁÁ

Ez nemigaz Darren Shan ?? o.o Vámpírkönyvek forewwa :D húúú de régen nemhalttam róla :D mi volt a vacsin? bővebb beszámoló nincs? o.o :D

jujj jujj jujj!!!!!!!! Mi

jujj jujj jujj!!!!!!!! Mi volt a vacsíííííín? wááááááááááááá

rejtvény2

ez tényleg Darren Shan. (őt is imádom.)Áruljátok el mi volt ezen a vacsorán. nagyon kíváncsi vagyok.

rejtvény

szerintem Darren Shan