Metál kritika a "HAMMER WORLD" magazinban a 9... 8... 7...-ről

Metál kritika a "HAMMER WORLD" magazinban a
9... 8... 7...-ről
METALWORD.jpg

Az alábbi kritika a "HAMMER WORLD" magazin 216. júliusi-augusztusi számában jelent meg:

9… 8… 7… Böszörményi Gyula regénye (KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ)

Böszörményi Gyula a Gergő és az álomfogók-kal páratlan sikereket aratott idehaza, bár sokan úgy könyvelték el őt, mint a „magyar Rowling”-ot. Írt fantasy regényeket is, én mindenesetre ezt a könyvét olvastam először.
A borító kő dark-gothic (egyes szereplők, pontosabban a ködgruftik, Sisters Of Mercy-t, Cure-t és Mission-t hallgatnak benne!), jelezve, hogy a Gergő sorozatnál „felnőttebb” ifjakhoz szól. S valóban, a cselekmény java félelmetes és sötét. A barna tintával nyomtatott regény egy alternatív 21. századi Budapesten játszódik. Enyhe steampunk beütés (gőzkocsik, stb.) színezik az alapvetően okkult iratokból, ill. a különféle vallások és mítoszok gonosz lényeiből felépített kereteket. Ebben a Városban ugyanis a démonok uralkodnak, jelenlétük mindennapos, sőt, minden felnőttkorúnak saját, bentlakásos ördögfattya van, amit a kötelező Megszálláskor kap meg.
Főszereplő-mesélőnk a tizenhárom éves Lili avagy Lilith, akinek édesanyja meghalt, apjának meg alkeszdémona van, ami apránként romba is dönti az életüket. Lili borzad közelgő Megszállása gondolatától, míg kortársai alig várják, hogy beléjük bújjon a maguk ördöge, amit Menson és egyéb menő sztárok fődémonjainak seregeiből akarnak kérni. Idővel kiderül, Lili nincs egyedül azzal a gondolattal, hogy talán a démonok nélkül jobb lenne, és az iskolában össze is ismerkedik egy ködgrufti lánnyal, akit persze mindenki kerül és kiközösít. Synerella személyében és elveiben (a világ rossz, de majd mi...) nem csak darkok, de sok metalos is magára ismerhet. Ám a démonok totális kontroll alatt tartják a Várost, mit is lehetne így tenni?! Ráadásul Lili olyasmit tud meg egy imp (afféle varázsló-segéd manó) segítségével, amitől feléled a remény: talán mégis él az édesanyja…
A regény alapból rém izgalmas és szórakoztató, de több mélyebb rétege is van. Túl azon, hogy a szerző nyilván utánaolvasott a sátánista és egyéb démonológiai vonatkozásoknak, Lili ill. a ködgruftik személyiségrajza is káprázatos, és nem nehéz megtalálni a hasonlóságokat ezen elképzelt világ és a miénk között. Mert hiszen szinte mindenkinek megvannak a maga démonai, akár személyes, akár globális szinten…
Ahogy a cím sejteti, trilógiával van dolgunk, a második rész már kapható, a harmadik készül. S ha nem is annyira kimagasló, mint Pullman vagy Beagle dolgai, azért a merészebb Potter fanok simán élvezni fogják, a Twilight sagát meg egyedül abban nem veri kenterbe, hogy igazából nincs benne romantikus szál, de amúgy, mint írás, klasszisokkal jobb. Ráadásul különösen borzongató élmény olyan helyekről olvasni, amiket ismerünk.
U.N.