Interjú Böszörményi Gyulával a „Belegondoltál?” blogon

Interjú Böszörményi Gyulával a „Belegondoltál?” blogon

2010.01.11. 14:00

A "BELEGONDOLTÁL?" blog szerkesztőinek előszava:

Kedves Blog olvasók!
Nagy örömmel tájékoztatlak titeket, hogy sikerült egy interjút csinálnunk Böszörményi Gyulával. Reménykedve ám félve írtam neki levelet, hogy lehetséges-e ez az interjú. Mire pozitív választ kaptam és feltettünk neki pár kérdést a 9...8...7..., 6...5...4..., 3...2...1... című trilógiával kapcsolatban. Íme itt a beszélgetés:

Mi ihlette a 9... 8... 7..., 6... 5... 4..., 3... 2... 1... trilógiát?

Valójában nem „mi”, hanem inkább „ki”. Van nékem egy remek barátom, akit úgy hívnak: Ater (Palotás Attila), aki egy nap azzal az ötlettel keresett fel, hogy szeretne tőlem kiadni egy regényt, ami nem a Gergő-sorozat része, hanem valami egészen más. Hogy milyen és hol játszódik, azt rám bízta, csak annyit kért, legyen valami „egészen új”, s ne olyan, amilyeneket addig írtam. Sokat törtem a fejem, s mivel akkoriban elég sok dühös, elkeseredett, tanácstalan kamasszal találkoztam, akiket a felnőttek idiótasága, arroganciája, függőségei és erőszakossága tett tönkre, ezért úgy döntöttem, a bennünk élő démonokról (gyűlölet, irígység, mohóság, stb.) fogok írni. Úgy gondoltam, lesz egy könyv, ami első látásra kalandregény, de az értelmesebb olvasók érteni fogják, hogy nagyon is realista és a valóságról szól. Így a butább, csak kalandra vágyó olvasók is jól szórakozhatnak, de a gondolkodni képesek sem fognak csalódni, én pedig elmondhatom, miként látom a világunkat. És hogy interaktívvá tegyem a dolgot, az első két részhez két-két befejezést írtam, mert nagyon kíváncsi voltam, milyen mélyen gondolkodnak el a történeten az olvasók. Ma már nem titok: az alternatív befejezések egyben pszichológiai csapdák voltak! Az első kötet végén Lilith, a démonvadász, és Lili, az egyszerű elmebeteg lány sorsa között lehetett választani. Aki megértette a történet valódi mondanivalóját, az Lilit választotta – nagyon kevesen! A legtöbb olvasót pusztán a kaland érdekelte, tehát Lilithre szavazott. A második kötet felépítése bonyolultabb lett, és a titkos üzenet is jobban el volt rejtve benne. A Fenevad és Synerella között lehetett választani, de a valódi, rejtett kérdés az volt: „milyen világban élnél szívesebben? olyanban, amit Isten teremtett és irányít, vagy olyanban, ahol nincs Isten, és az ember teljesen magára van utalva?”. A szavazatokból kialakuló válasz nagyon izgalmas lett: a legtöbben Isten világát választották, pedig ennek nem is voltak tudatában (épp ezért őszintébb volt a válaszuk!).

Honnan tud ennyit a démonokról?

Minden könyvem előtt hónapokig tartó kutatást végzek. Ennél a történetnél sem volt ez másként. Elolvastam úgy 50-70 könyvet, több ezer oldal egyéb anyagot, megnéztem vagy 30 filmet a horrortól az ismeretterjesztőig és több spirálfüzetet telejegyzeteltem. 987 litle.jpg A hiteles anyagok felkutatásában (melyek között hivatalos egyházi szakanyagok, jelentések, rabbinikus, okkult, talmud írások, alkimista könyvek is voltak) hatalmas segítséget nyújtott Futár Iván barátom, aki egyetemi tanár, és feleségem, Noémi, aki a könyvtárakból és az Internetről olyan infókat is képes kifacsarni, amilyeneket más nem.

Maga a történet ugye valós helyen Budapesten játszódik, de ezek az épületek helyek amiket leír a könyvben azok tényleg ott állnak ahova írta őket?

Igen, meg lehet őket keresni, nézni, mind valósak. Sőt, sokszor még olyan dolgokat is megtalálhat, aki keres, mint egy sírfelirat, vagy graffiti valahol, egy falon! Tavasszal lesz is egy ilyen helyszínkereső túra, amire a honlapunkon lehet benevezni.

A könyvben hogy hogy az autók és a buszok a gőzjárgányok, gőzbuszok nevet kapták?

654 litle.jpgMert a démoni világban gőzzel hajtják őket, mivel az a világ tűz-alapú. Egyébként ezzel egyfajta steam-punk-os hangulatot akartam elérni.

Vannak valós szereplők a regényben vagy akár valós ember akiről mintázott egy-egy szereplőt?

Hogyne! Néhányukkal, mint pl. Silver Ivy, vagy Susy Omega, a dedikálásunkon majd lehet is találkozni, de rajtuk kívül is vannak valós szereplői a történetnek.

A Fenevadat és Synerellát olyan valós személyekről mintázta akiknek szerepük van Magyarország irányításában?

Nem, ez nem ilyen egyszerű. A Fenevad önmaga, tehát a Sátán – nem ember, hanem bukott angyal. Synerella azokat a tiniket jelképezi, akik összeroppantak, és úgy döntöttek, hogy az életükben inkább a gyors halált jelentő, gonosz utat járják [drog, szesz, féktelen bulik, gátlástalanság és önsorsrontás]. A könyv más szereplői közül néhány viszont beazonosítható „hírességekkel”, a tetteik pedig egyes irányzatok, erkölcsi felfogások, eszmerendszerek torzképei. Mint mondtam: a történet valós, reális – csupán a kép, amit látunk, az torzított némileg.

Hogy-hogy egy 14 éves lány a főszereplő?

Több oka van. A legtöbbet ez a korosztály és a lányok olvasnak. Megdöbbentő, hogy a tizenéves fíúk [úgy tűnik] kifejezetten „gyúrnak” a bunkóságra, és nem hajlandóak olvasni! Tisztelet a nagyon ritka kivételnek. Másrészt pedig a történet, amit el akartam mesélni, egy 14 éves lányon „keresztül” tudta a legjobban „elmondani önmagát”.
321 litle.jpg
Nem tervezi, hogy egy tényleg utolsó, mondjuk 0 című könyvet ír?

Nem. Ez a történet lezárult. Viszont tervezek tinikről, darkokról, démonokról és valóságról szóló regényt, csak más alaphelyzettel és szereplőkkel.

Mit gondol a könyv sikeréről?

Azt, hogy YEEEEH!!!
Egyébként úgy néz ki, a spanyolok is ki fogják adni. Szorítsatok!

Esetleg szólna-e pár szót az olvasóinak?

Azt a könyveimen keresztül teszem. Meg személyesen. Meg emilben. Meg a honlapunkon.
Hát, ennyi. Ha még jutott eszetekbe valami, jöhet.

PatrikDN
http://belegondoltal.blog.hu/