Friss rémélményem - Popper Péter utolsó levele

Sokat gondolkodtam, megosszam-e veletek az alábbi gondolatokat. Értitek-e, veszitek-e a fáradtságot, hogy elgondolkodjatok rajtuk, netán utána nézzetek, kiről is van szó [ha nem ismernétek egyébként]. Aztán úgy gondoltam, igen, megosztom veletek, mert sajnos az az emberi, sőt, nyugodtan mondhatjuk, velejéig démoni mocsok, amire Popper Péter is céloz érintőlegesen az alábbi levélben, sajnos a politikának és számos meghülyült polgártársunknak köszönhetően ma megint aktuális veszély: a fasizmusról, a fajgyűlöletről beszélek!
Elhunyt Popper Péter, az ország legismertebb pszichológusa, és - szerintem - Márai óta az egyik legbölcsebb embere. Nem részletezem érdemeit, sem a könyveit: az utóbbiakat keressétek, olvassátok - érdemes! Miután meghalt, s erről az Index hírt adott, a cikk alatti fórumban rögvest megjelent egy "ember"társunk hozzászólása. Így szólt: "Buta volt. És komcsi. Meg zsidó."
Igen, Popper Péter az Isten által választott nép leszármazottja (is) volt. Igen, világnézetében talán kommunista, bár nem az elnyomó, hanem a mindenkit felszabadítani akaró értelemben (ez a Tigris és majom c. riportkötetből egyértelműen kiderül).
ÉS NEM, nem volt buta, sőt, mint írtam fennebb, az ország legbölcsebb emberei közé tartozott. Butának, vagy inkább ostoba gyűlölködéstől elvakult, szánalomra sem méltó agyhalottnak inkább azt a fórumozót nevezném, aki a fenti bejegyzés tette a halálhír alá. De hát, mint tudjuk, a démonok köztünk élnek!

Popper Péter meghalt, ám utolsó levele még megjelent. Most ide másolom nektek:
Popper.jpeg
"Barátaim, fiam, lányom, szerelmeim, munkatársaim, szétszórt rokonaim, akik még itt-ott megtalálhatók vagytok, Magyarországon és a világ legtöbb országában, egyre magányosabban és egyre öregebben. A történelem által széttaposott öt nagy család, a Popperek, a Mandelek, a Najovitsok, az Ádlerek és a Buriánok maradványai. S a periférián még a Spitzerek. Kik ezek az emberek? Főként magyar, német, cseh, erdélyi származásúak, akikből az első világháború idején a honvédség hősei, majd a fasizmus alatt a zsidóság halottai lettek.

Márai azt kérdezte: össze tudod-e rakni még a Margitszigetet? Én azt kérdezem: össze tudod-e még rakni a családot, engem? A nagypapákat, a nagymamákat, az unokatestvéreket, az orvosokat, a rabbikat, az Aréna úti meg az apostagi és az Ercsiben egykor működött zsinagógát? A péntek estéket, a hosszúnapot, a purimi és a hanukai játékokat.

S mert a közelmúltban történt valami velem, megkérdezem: vajon jól emlékszem-e Lucifer kérdésére Ádámhoz? Nos, vitéz uram! Nem borzogat egy kissé furcsán a torz képű halál hideg szele?

És én felelek: borzogat.

Nagypéntek éjszakáján túlságosan hirtelen és agresszíven ért az, amit Déry a végzet végső ebtámadásának nevez. Szívroham, gyomorvérzés, vesevérzés, általános ízületi gyulladás egyidejűleg. Intenzív osztály, dialízis és mindmáig tartó folyamatos beszélgetés a halállal. Várjuk meg, amíg néma csend lesz közöttünk.

De addig – kérem megértéseteket – igyekszem eltűnni az életetekből. Kol Nidré könyörgésének megfelelően minden esküt, fogadalmat, elkötelezettséget érvénytelennek, tévedésnek nyilvánítani.

Kérésemre Kati jól működő barikádot szervezett körém.
Csak egy őrült nőnek sikerült telefonon áttörnie. Előadást akart. Mondom, intenzív osztályon fekszem. Mit csinál ott? – kérdezte. Haldoklom. Kis szünet. Majd: különben hogy van?

Különben?

Különben jól vagyok.

Péter"

aha

A tanár öröme, amikor kiderül hogy a hallgató valami hasznosat is csinált az óra alatt.
Krumplit nem pucoltál?
Állítólag valami komolyabb takarítás sem árt, mert két napja egy döglött patkányt találtak az egyik gépteremben.
Nem tudom milyen szakos lehetett.
Bár volt fertőtlenítés, de csak abban a teremben, ahol megtalálták.

köszönöm.

Hogy kitetted a fordítás.
Azt már nem volt erőm megkeresni az órád közben.

a búcsú jogos.

A búcsú jogos.
A tisztelet és a szeretet megalapozott.
A gyásszal sújtott hozzátartozók ezzel csupán azt szeretnék kifejezésre juttatni, hogy súlyos fájdalmuk ellenére sem veszítették el hitüket.
----------------------------------------------------
A kaddis ima magyar fordítása

Dicsérjük és magasztaljuk az Ö nagy nevét, ámen, az Általa teremtett világban, s teljesedjék be uralma a mi életünkben és napjainkban, s Izrael egész háza életében, mielőbb, s mondjátok együtt: úgy legyen.
Legyen az Ő neve áldott mindörökké.

Legyen áldott, tiszteletteljes, fenséges, dicsőséges és magasztos az Ő szent neve, aki áldásra méltó.

Áldott Ő!

Minden valaha elmondott áldásmondásnál, ódánál, himnusznál és vigasztaló éneknél emelkedettebben (a megtérés szombatján: és magasztosabban), s mondjátok együtt: úgy legyen.

Legyen nagy békesség és élet számunkra és egész Izrael számára, s mondjátok együtt: úgy legyen.

Aki békét szerez a magasságban, Ő teremtsen békét számunkra és egész Izrael számára, s mondjátok együtt: úgy legyen

Kádis

R.I.P. :((((

Jitgádál v jitkádás s'mé rábá b'álmá di v'rá chiruté; v'jámlich málchuté* b'chájéjchon uvjoméichon uvchájéj d'chol bét Jiszráél, báágálá uviz'mán káriv, v'imru ámén.

Jihé s'mé rábá m'vorách l'olám ul'álméj álmájá.

Jitbárách v'jistábách v'jitpáár v'jitromám v'jitnászé v'jithádár v'jitále v'jithálál s'mé d'kudsá b'rich hu, l'élá min kol bir'chátá v'sirátá, tusb'chátá v'nechemátá, dáámirán b'álmá, v'imru ámén.

J'hé s'lámá rábá min s'májá, v'chájim álénu v'ál kol Jiszráél, v'imru ámén.

Osze sálom bimromáv, hu jáásze sálom álénu v'ál kol Jiszráél, v'imru ámén.

nethuszár...

Ilyenkor nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy dühöngjek. Vajon az ilen értelmes kommentelőknek akadt az életükben akár egy okos gondolatuk is? És ha ezt élőben közölné, vajon hány kérdést kéne neki feltennünk ahhoz, hogy csak bután pislogjon ránk? Azt hiszem, kevés lenne. És valószínűleg miután meggyőződött a saját butaságáról, akkor sem lenne képes véleményt változtatni. Az ilyenek szerintem sohasem lesznek rá hajlandók. Egyszerűen túl hülyék hozzá. Gyűlölöm, hogy ilenekkel kell egy világban élnem :(

Ja,Iván, amúgy köszönöm szépen :) És most tényleg jólesne az a kaja, ma még van egy félkésztésztám, aztán éhendöglődöm lassan... bár eddig minden hónapban megoldottam valahogy, talán most is menni fog :) A koncert meg zeniális volt ^^

csak egy hozzászólás

Alapvetően, egy ember aki tiszteli az emberséget, elhunyt személyről nem nyilvánít negatív véleményt. Ehhez már csak szubjektív véleményként teszem hozzá, hogy messzemenőkig elismerem Popper Péter munkásságát és értelmét.
A faji megkülönböztetésekről pedig annyit, hogy véleményem szerint minden egyes újszülött ugyanakkora értékkel bír. Sőt a lehető legnagyobb értékkel, a lehetőséggel. Felnőtt korára pedig a saját igényei lehetőségei fogják kialakítani a személyiségét, ami világon egyedülállóvá teszi. Pontosan ezért minden egyes személy értékes, mert akár negatívan akár pozitívan mindenki egy sajátot, egy újat tesz hozzá a nagy egészhez. Akár kis akár nagy részben. A faji előítélek, pedig az emberi tudatlanságon alapulnak.
Nem is olyan régen, egy buliban sokakat láttam tombolni egy fekete majmok című zeneszámra. Megdöbbentett. Zeneileg az egész kvintekből állt, amit Jimi Hendrix talált ki, aki egy "fekete majom", legalább is a szöveg értelmezése szerint. Akkor hogy is van ez?
szerintem két féle ember létezik: Aki menteni akar, és aki megmenthető.

tényleg nem buta

Popper tényleg nem volt buta.
Talán egy kicsit túlzottan optimista.
Hisz - hite szerint - várta a messiást. A jót. A jobbra forduláslehetőségét.
A pesszimizmus, a realizmus, a Jelenések könyve ezzel ellentétes irányba mutat. A démonok valóban köztünk vannak.
De elkeseredni nem szabad!
Összedobunk egy jó lazannyát Syninek, azután énekelünk egyet a Kodama fivérekkel "az ember mindig jobbat remél".

A végén teljesen ledöbbentem,

A végén teljesen ledöbbentem, hgoy ilyen nyíltan kijelentette, hogy meg fog halni. Az az elmebeteg nő meg még ilyenkor is zaklatta.
Aki ilyet mondott róla az tényleg nem volt normális. Tuti olyan ember volt, aki külső és származás alapján ítél.