Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban - Dhark könyvajánlója

Krabat.jpgOtfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban

Elöljáróban pár szót szólnék magáról az íróról. Preußler csehszlovák születésű, még ma is élő német ifjúsági- és gyerekkönyvíró, aki tömérdek csodálatos mesével örvendeztette meg a világot. Egyik, kivételesen megindító és remek történetét szeretném most egy ismerető erejéig elővenni, már csak azért, mert a könyv megtalálásának is külön története van az életemben. A Krabat (magyar címén "Krabat a Fekete Malomban") elsősorban nem gyerekeknek szól, de nem is igazán nevezhető felnőtt mesének: egyszerre nevezném kegyetlennek az események szempontjából, és mégis meseszerűnek a felnőttek szemszögéből. Lássuk hát magát a történetet.

Véget ért a háború, s az utakat ellepték a családjukat elvesztett gyerekek, ifjak. Így van ezzel Krabat, a vend koldusgyerek is, aki két barátjával betlehemi királynak öltözve próbálják megkeresni maguknak a karácsonyra való betevő falatot. Azonban, egy éjszaka Krabatot különös hang riasztja álmából: egy rekedtes hang invitálja őt Schwarzkollmba, a Fekete Malomhoz. A fiú enged a csábításnak, és egymagában elindul, étlen-szomjan a fagyban, hogy megtalálja a titokzatos hang gazdáját. Napokkal később éri el a látszólag romos, lakatlan malmot, ahol egy hátsó szobában végül ráakad a félszemű, sebhelyes, mogorva molnárra, akivel, miután szövetségre lépnek, kiderül, hogy nem csak a gabona őrléséhez ért: 11 tanítvány dolgozik a keze alatt, akik az őrlés tudománya mellett a sötét praktikákból is leckét vesznek az öregnél. Amikor Krabat elfogadja a Mester ajánlatát, a kerekek meglódulnak, és a malom újra őrölni kezd.
A fiú inasként csetlik-botlik a többi tanítvány között, akik elegendő erővel bírnak már ahhoz, hogy könnyedén bírják a nappali munkát, azonban Krabat még fiatal és gyenge. Tonda, a legidősebb tanítvány veszi titokban a szárnyai alá, titokban, mivel a Mester büntetéssel jutalmazza az egymásnak segítőket.
Éjszakánként a tanítványok holló alakjában ülnek a hátsó szoba rúdjain, ahol a Mester a Koraktor nevű, fekete varázskönyvből oktatja őket: háromszor olvassa fel a szövegeket, aztán visszakérdi őket a diákoktól. Krabat lelkesen tanul, és lassan eltelik egy esztendő. Minden szép és jó, míg el nem érkezik szilveszter éjszakája...

Krabatnak meg kell fejtenie a malom titkát, hogy megmentse saját és társai bőrét. Ráadásul amikor beleszeret a falu templomi kóristájába, Kántorkába, a dolgok még veszélyesebbé válnak...

A történet gyönyörű példákat hoz összetartásról, barátságról és szerelemről, de nem hiányzik a negatív oldal sem: a Mester kegyetlensége, az áruló Litschko folyamatos harca a többi fiúval, mind-mind olyan esemény, amire az ember a saját életében is azonnal talál példát. A karakterek gyorsan megszerethetőek - vagy éppen elítélhetők, mint Litschko - és mindenki tud azonosulni valamelyikükkel, legyen az a jóságos Tonda, vagy a tökkelütött Juro, aki egyedül a főzéshez és a takarításhoz ért a fiúk közül. Bátran ajánlani merem mindenkinek, aki nem tart a sötét praktikáktól, a kegyetlen titkoktól és a szaftosabb estimeséktől.

Adaptációk:
Film:
1977: Mesefilm (Karel Zeman jóvoltából)
2008: Krabat mozifilm
Zene:
1982: Krabat opera (Cesar Bresgen)
2008: Az ASP együttes két CD-s lemeze, Krabat: Der Liedercyklus címen.
Továbbá számos színpadi darab is született a Krabatból.

A történet számos díjat nyert:
1973: Europäischer Jugendbuchpreis
1973: Notable Book of 1973 der American Library Association
1977: Jugendbuchpreis des polnischen Verlegerverbandes

A könyv megtalálásának története: Meglepetésemre a könyvből egyetlen darabot sem találtam Budapest egyetlen antikváriumában sem. Interneten és személyesen egyaránt végigböngésztem számos antikváriumot, de sehol sem hallottak a könyvről. Végül, egy hetet Hajdúszoboszlón nyaralván, levonatoztunk Debrecenbe az urammal, szétnézni. Egy aprócska utca még apróbb könyvesboltjában találtam meg az egyetlen példányt, 250 Ft-os áron. Az élmény: megfizethetetlen.